Właściwie powinnam od tego tematu zacząć. Na samym początku była woda. Woda to
życie. Jesteśmy nią w ok. 65% i powinniśmy wypijać jej 1,5-2 l dziennie. Woda powinna, więc stanowić nasze
główne źródło napoju. Dlatego warto zadbać, by woda którą kupujemy rzeczywiście
odpowiadała naszym potrzebom.
Jakie wody możemy kupić?
Jakie wody możemy kupić?
1. woda źródlana
2. woda mineralna
3. woda lecznicza
4. woda stołowa
Czym różnią się od siebie te wody?
Podstawowym kryterium rozróżniającym poszczególne wody jest
stopień mineralizacji oraz sposób pozyskiwania.
Woda źródlana to woda pierwotnie czysta, której skład
chemiczny nie jest ustabilizowany i zmienia się zależnie od sytuacji
geologicznej podłoża. To woda charakteryzująca się niską zawartością minerałów. Przeznaczone do celów kulinarnych.
Woda mineralna to nie poddawana uzdatnianiu, wydobywana z
podziemnych źródeł. Charakteryzuje się stabilnym składem oraz czystością
mikrobiologiczną.
Wodę mineralną ze względu na zawartość związków mineralnych dzielimy na:
- niskozmineralizowaną – zawierają mniej niż 500mg składników mineralnych w litrze
- średniozmineralizowną - zawierają od 500-1500mg składników mineralnych w litrze
- wysokozmineralizowaną – zawierają ponad 1500mg składników mineralnych w litrze
Woda lecznicza to woda mineralna, która zawiera przynajmniej
jeden składnik charakteryzujący się właściwościami leczniczymi. Ten rodzaj wody
dostępny jest w specjalnych pijalniach wód np. w uzdrowiskach. Jedynie kilka
rodzajów wód leczniczych jest ogólnodostępnych w sprzedaży. Wody leczniczej nie
powinno się regularnie spożywać bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Woda stołowa- to woda źródlana, do której dodawane są
minerały. Dlatego często nazywana jest wodą mineralizowaną. Jest to woda do stosowania przez osoby, chcące uzupełnić minerały w diecie.
Woda smakowa- to wersja wody mineralnej lub źródlanej do
której producent dodaje aromaty, substancje słodzące, a nawet konserwanty. Taką
wodę należy uznawać bardziej jako napój i nie zastępować nią naturalnych wód.
A jakie minerały może zawierać woda?
Magnez – dobra woda mineralna powinna zawierać przynajmniej 50mg magnezu w litrze. Prowadząc zabiegany i stresujący tryb życia powinniśmy zdecydowanie wybierać wodę o wysokiej zawartości magnezu. Dobrze zbilansowana woda zawiera magnez oraz wapń w stosunku 1:2.
Wapń – dobra woda powinna zawierać przynajmniej 150mg/l. Wapń spożywany poprzez picie wody może stanowić nawet 1/4 dziennego spożycia. Osoby, które nie dostarczają organizmowi wystarczające ilości wapnia w ciągu dnia powinny sięgać po wodę o dość wysokiej zawartości wapnia ( nawet do 500mg/l).
Sód – nasza dieta dostarcza nam obecnie spore ilości sodu warto więc zwrócić uwagę by pita przez nas woda była niskosodowa, chyba że prowadzący nas lekarz zaleca inaczej. Jeśli woda jest niskosodowa powinna zawierać poniżej 20mg/l sodu. Producenci najczęściej intensywnie się chwalą tą informacją, oznaczając swój produkt jako niskosodowy, odpowiedni dla diety ubogiej w sód.
Wodorowęglany – coraz więcej mówi się o tym, że dieta którą przeciętnie stosujemy ma charakter mocno zakwaszający nasz organizm. Wodorowęglany mogą nam przyjść z pomocą ponieważ utrzymują odpowiednie pH płynów ustrojowych oraz neutralizują kwasy żołądkowe. Wody zawierające powyżej 600mg/l wodorowęglanów to tzw. wody alkaliczne.
Chlorki - ich ilość w wodzie jest najczęściej związana z ilością sodu, więc jeśli zależy nam na wodzie niskosodowej to ilość chlorków też będzie niewielka.
Siarczany - mogą przyspieszać perystaltykę jelit oraz stymulują funkcje wydzielnicze wątroby, jednak taki wpływ na organizm mają wody o zawartości siarczanów powyżej 200mg/l. W ogólnodostępnych sklepach takie wody są rzadko spotykane, a ich regularne spożywanie powinno być konsultowane z lekarzem.
Jod - to bardzo ważny dla nas pierwiastek, jego niedobór może doprowadzić do niedoczynności tarczycy. W wodach nie ma go zwykle wcale lub jest go bardzo niewiele, ale warto szukać takiej wody, w której występuje chociaż w niewielkich ilościach.
Potas - kolejny bardzo ważny dla naszego organizmu pierwiastek. Jego brak podobnie jak w przypadku magnezu może zaburzać prawidłową pracę serca oraz innych mięśni, możemy czuć się wtedy bardzo osłabieni. Warto wybierać wody, które mają chociaż niewielką ilość potasu w swoim składzie.
Dwutlenek węgla - spora część osób preferuje wody gazowane ze względu na ich orzeźwiający, lekko kwaśny smak. Takie wody nieco lepiej nawadniają organizm, więc jeśli tylko dobrze toleruje się dodatkowo porcję gazów w przewodzie pokarmowym i nie ma dodatkowych przeciwwskazań (np. nadkwasota czy choroba wrzodowa) spokojnie taką wodę można spożywać :)
Która woda będzie dla Ciebie najlepsza?
Zacznijmy od tego, że jeśli chcesz by woda, którą spożywasz spełniała jakąś funkcję w organizmie, nie wybieraj wody źródlanej. Woda źródlana zawiera tak mało minerałów, że nie może być mowy o jakimkolwiek jej wpływie na organizm. Woda źródlana jest wodą dobrą do gotowania, przygotowywania różnego rodzaju wek oraz dla wszystkich osób, którym taką wodę zalecił lekarz. Taka woda pita w sposób niekontrolowany może doprowadzić do poważnych ubytków minerałów, bo nie dość, że ich nie uzupełni to jeszcze może je wypłukać z organizmu. To co dla mnie jest totalnym absurdem jest fakt, że taka woda często jest nawet droższa od dobrej wody mineralnej, ale cóż produkt jest tyle wart ile jest w stanie zapłacić za niego klient. Wody źródlane są często sprzedawane pod silnymi markami, nie ma się więc co dziwić, że konsumenci darzą je zaufaniem.
W okresie upałów, gdy intensywniej się pocimy oraz podczas uprawiania sportów sięgajmy po wodę wysokozmineralizowaną. Uzupełnij ona ewentualne niedobory składników mineralnych, które wydalone zostały wraz z potem. Woda o wysokiej zawartości wodorowęglanów wpływa korzystnie na działanie insuliny, obniża zawartość cukru we krwi i w moczu w początkowych stadiach cukrzycy. Taka woda dobrze się sprawdzi u osób cierpiących na nadkwasotę - powinny one spożywać wodę o wysokiej zawartości wodorowęglanów (powyżej 600mg/l) natomiast osoby borykające się z problemem niedokwasoty nie powinny w dużych ilościach spożywać wód mineralnych o wysokiej zawartości tych anionów. Ogólnie każdy człowiek nie powinien regularnie i w dużych ilościach spożywać wody mające w swoim składzie więcej niż 1000mg/l wodorowęglanów ponieważ może to zaburzać prawidłową pracę układu trawiennego. Do codziennego picia polecam wody mineralne średniozmineralizowane, ale co ważne wodę należy zmieniać co jakiś czas, lub stosować kilka marek w sposób rotacyjny. Nie ma bowiem wody idealnej, która spełni wszystkie nasze potrzeby, także w przypadku wody nie powinniśmy przywiązywać się do jednej marki.
Porównanie wód mineralnych średniozmineralizowanych
A jakie minerały może zawierać woda?
Magnez – dobra woda mineralna powinna zawierać przynajmniej 50mg magnezu w litrze. Prowadząc zabiegany i stresujący tryb życia powinniśmy zdecydowanie wybierać wodę o wysokiej zawartości magnezu. Dobrze zbilansowana woda zawiera magnez oraz wapń w stosunku 1:2.
Wapń – dobra woda powinna zawierać przynajmniej 150mg/l. Wapń spożywany poprzez picie wody może stanowić nawet 1/4 dziennego spożycia. Osoby, które nie dostarczają organizmowi wystarczające ilości wapnia w ciągu dnia powinny sięgać po wodę o dość wysokiej zawartości wapnia ( nawet do 500mg/l).
Sód – nasza dieta dostarcza nam obecnie spore ilości sodu warto więc zwrócić uwagę by pita przez nas woda była niskosodowa, chyba że prowadzący nas lekarz zaleca inaczej. Jeśli woda jest niskosodowa powinna zawierać poniżej 20mg/l sodu. Producenci najczęściej intensywnie się chwalą tą informacją, oznaczając swój produkt jako niskosodowy, odpowiedni dla diety ubogiej w sód.
Wodorowęglany – coraz więcej mówi się o tym, że dieta którą przeciętnie stosujemy ma charakter mocno zakwaszający nasz organizm. Wodorowęglany mogą nam przyjść z pomocą ponieważ utrzymują odpowiednie pH płynów ustrojowych oraz neutralizują kwasy żołądkowe. Wody zawierające powyżej 600mg/l wodorowęglanów to tzw. wody alkaliczne.
Chlorki - ich ilość w wodzie jest najczęściej związana z ilością sodu, więc jeśli zależy nam na wodzie niskosodowej to ilość chlorków też będzie niewielka.
Siarczany - mogą przyspieszać perystaltykę jelit oraz stymulują funkcje wydzielnicze wątroby, jednak taki wpływ na organizm mają wody o zawartości siarczanów powyżej 200mg/l. W ogólnodostępnych sklepach takie wody są rzadko spotykane, a ich regularne spożywanie powinno być konsultowane z lekarzem.
Jod - to bardzo ważny dla nas pierwiastek, jego niedobór może doprowadzić do niedoczynności tarczycy. W wodach nie ma go zwykle wcale lub jest go bardzo niewiele, ale warto szukać takiej wody, w której występuje chociaż w niewielkich ilościach.
Potas - kolejny bardzo ważny dla naszego organizmu pierwiastek. Jego brak podobnie jak w przypadku magnezu może zaburzać prawidłową pracę serca oraz innych mięśni, możemy czuć się wtedy bardzo osłabieni. Warto wybierać wody, które mają chociaż niewielką ilość potasu w swoim składzie.
Dwutlenek węgla - spora część osób preferuje wody gazowane ze względu na ich orzeźwiający, lekko kwaśny smak. Takie wody nieco lepiej nawadniają organizm, więc jeśli tylko dobrze toleruje się dodatkowo porcję gazów w przewodzie pokarmowym i nie ma dodatkowych przeciwwskazań (np. nadkwasota czy choroba wrzodowa) spokojnie taką wodę można spożywać :)
Która woda będzie dla Ciebie najlepsza?
Zacznijmy od tego, że jeśli chcesz by woda, którą spożywasz spełniała jakąś funkcję w organizmie, nie wybieraj wody źródlanej. Woda źródlana zawiera tak mało minerałów, że nie może być mowy o jakimkolwiek jej wpływie na organizm. Woda źródlana jest wodą dobrą do gotowania, przygotowywania różnego rodzaju wek oraz dla wszystkich osób, którym taką wodę zalecił lekarz. Taka woda pita w sposób niekontrolowany może doprowadzić do poważnych ubytków minerałów, bo nie dość, że ich nie uzupełni to jeszcze może je wypłukać z organizmu. To co dla mnie jest totalnym absurdem jest fakt, że taka woda często jest nawet droższa od dobrej wody mineralnej, ale cóż produkt jest tyle wart ile jest w stanie zapłacić za niego klient. Wody źródlane są często sprzedawane pod silnymi markami, nie ma się więc co dziwić, że konsumenci darzą je zaufaniem.
W okresie upałów, gdy intensywniej się pocimy oraz podczas uprawiania sportów sięgajmy po wodę wysokozmineralizowaną. Uzupełnij ona ewentualne niedobory składników mineralnych, które wydalone zostały wraz z potem. Woda o wysokiej zawartości wodorowęglanów wpływa korzystnie na działanie insuliny, obniża zawartość cukru we krwi i w moczu w początkowych stadiach cukrzycy. Taka woda dobrze się sprawdzi u osób cierpiących na nadkwasotę - powinny one spożywać wodę o wysokiej zawartości wodorowęglanów (powyżej 600mg/l) natomiast osoby borykające się z problemem niedokwasoty nie powinny w dużych ilościach spożywać wód mineralnych o wysokiej zawartości tych anionów. Ogólnie każdy człowiek nie powinien regularnie i w dużych ilościach spożywać wody mające w swoim składzie więcej niż 1000mg/l wodorowęglanów ponieważ może to zaburzać prawidłową pracę układu trawiennego. Do codziennego picia polecam wody mineralne średniozmineralizowane, ale co ważne wodę należy zmieniać co jakiś czas, lub stosować kilka marek w sposób rotacyjny. Nie ma bowiem wody idealnej, która spełni wszystkie nasze potrzeby, także w przypadku wody nie powinniśmy przywiązywać się do jednej marki.
Porównanie wód mineralnych średniozmineralizowanych
woda
składniki
|
Cisowianka
|
Nałęczowianka
|
Ustronianka
|
Jurajska
|
Kinga Pienińska
|
Staropolanka
|
Polaris
(Biedronka)
|
Suma składników mineralnych
|
742 mg/L
|
650 mg/L
|
514 mg/L
|
500,33 mg/L
|
508,676 mg/L
|
851,00 mg/L
|
572,11 mg/L
|
Magnez
|
21,9 mg/L
|
20,0 mg/L
|
15,60
mg/L
|
32,8
mg/L
|
12,82
mg/L
|
139,0
mg/L
|
37,06
mg/L
|
Wapń
|
130,3
mg/L
|
114,2
mg/L
|
93,0 mg/L
|
66,1
mg/L
|
86,97 mg/L
|
16,20
mg/L
|
86,17 mg/L
|
Sód
|
11,0 mg/L
|
10,0 mg/L
|
7,49
mg/L
|
10,0 mg/L
|
9,2 mg/L
|
38,10
mg/L
|
8,21
mg/L
|
Wodorowęglany
|
539,1
mg/L
|
448,1
mg/L
|
302,0 mg/L
|
329,9 mg/L
|
360,01 mg/L
|
577,0
mg/L
|
298,90 mg/L
|
Chlorki
|
<5,0 mg/L
|
12,6 mg/L
|
25,7 mg/L
|
7,8 mg/L
|
5,32 mg/L
|
6,30 mg/L
|
19,10 mg/L
|
Siarczany
|
<1,0 mg/L
|
-
|
42,60 mg/L
|
40,5 mg/L
|
12,60 mg/L
|
32,0 mg/L
|
109,87
mg/L
|
Jod
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Potas
|
<5,0 mg/L
|
2,5 mg/L
|
1,25 mg/L
|
2,2 mg/L
|
3,46 mg/L
|
24,40
mg/L
|
3,45 mg/L
|
Pozostałe składniki
|
Krzemionka 22,1 mg/L
|
-
|
Fluor: 0,21 mg/L
|
Fluor: 0,4 mg/L
|
Fluor: 0,06 mg/L
|
Fluor: 0,28 mg/L
|
Fluor: 0,27 mg/L
Krzemionka: 8,68 mg/L
|
Komentarz
|
Dość wysoka zawartość wodoro-węglanów, dość wysoka zawartość wapnia
|
Dość wysoka zawartość wodoro-węglanów, dość wysoka zawartość wapnia
|
Niska zawartość sodu oraz magnezu
|
zawartość magnezu powyżej prze-ciętnej, idealny stosunek magnezu do
wapnia
|
Niska za-wartość magnezu
|
Wysoka zawartość magnezu potasu oraz wodoro-węglanów, niska zawartość
wapnia, wysoka zawartość sodu
|
Odpowiedni stosunek magnezu do wapnia, niska zawartość sodu, wysoka
zawartość siarczanów oraz magnezu
|
Podsumowanie testu wód mineralnych średniozmineralizowanych:
Porównując przetestowane wody, łatwo zauważyć, że nie ma
jednej spełniającej wszystkie nasze potrzeby. Chyba najlepiej w tym teście
wypada woda Staropolanka ponieważ ma stosunkowo dużo magnezu, potasu oraz wodorowęglanów.
Ma niestety bardzo mało wapnia oraz dość dużo, jak na wodę
średniozmineralizowaną, sodu. Nie będzie więc odpowiednia dla osób
potrzebujących więcej wapnia w diecie lub uważających na spożycie soli. Całkiem
nieźle wypada woda z Biedronki czyli Polaris – ma odpowiedni stosunek magnezu
do wapnia, mało wodorowęglanów ale za to sporo siarczanów poprawiających pracę
układu trawiennego oraz bardzo mało sodu. Dodatkowo, ponieważ ta woda
sprzedawana jest tylko w jednym sklepie mogą podać jej cenę, która wypada dość korzystnie na tle innych, ponieważ woda
ta kosztuje 0,99 zł za 1,5 L . Woda Jurajska może się poszczycić odpowiednim
stosunkiem magnezu do wapnia, dlatego te związki dobrze zostaną przyswojone
przez organizm. Nałęczowianka oraz
Cisowianka mają sporą ilość wodorowęglanów, dlatego dość dobrze sprawdzą się u
osób potrzebujących wsparcia dla układu trawiennego (poprawa pracy jelit czy
nadkwasota). Ustronianka ma najmniej sodu, spośród przetestowanych wód, ale
ogólnie jest dość uboga w minerały, dobrze się sprawdzi u osób, które z różnych
powodów medycznych powinny ograniczać spożycie minerałów. Najgorzej wypadła
Kinga Pienińska, która ma wszystkich minerałów najmniej spośród testowanych wód
z naciskiem na bardzo niską zawartość magnezu.
Test wód mineralnych wysokozmineralizowanych
woda
składniki
|
Muszynianka
|
Staropolanka
|
Piwniczanka
|
Cechini Muszyna
|
Skarb Życia Muszyna
|
Kryniczanka
|
Suma składników mineralnych
|
1929,1mg/L
|
2139,0 mg/L
|
1729 mg/L
|
1705,32 mg/L
|
1547,5 mg/L
|
2094,9 mg/L
|
Magnez
|
131,7
mg/L
|
50,10 mg/L
|
87,08
mg/L
|
75,80 mg/L
|
32,30
mg/L
|
72,4 mg/L
|
Wapń
|
220,0
mg/L
|
333,0
mg/L
|
180,0
mg/L
|
305,34
mg/L
|
318,7 mg/L
|
323,4
mg/L
|
Sód
|
59,0 mg/L
|
120,0
mg/L
|
133,0
mg/L
|
27,50
mg/L
|
16,0
mg/L
|
56,18 mg/L
|
Wodorowęglany
|
1477,0
mg/L
|
1544,0
mg/L
|
1260,0 mg/L
|
1256,0
mg/L
|
1154,0 mg/L
|
1558,2
mg/L
|
Chlorki
|
8,9 mg/L
|
2,70 mg/L
|
-
|
6,50 mg/L
|
3,60 mg/L
|
9,7 mg/L
|
Siarczany
|
26,0 mg/L
|
28,00 mg/L
|
32,0 mg/L
|
29,50 mg/l
|
11,90 mg/L
|
3,0 mg/L
|
Jod
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Potas
|
6,5 mg/L
|
52,90
mg/L
|
13,0 mg/L
|
4,56 mg/L
|
2,90 mg/L
|
5,43 mg/L
|
Pozostałe składniki
|
Fluor 0,12 mg/L
|
Fluor: 0,091mg/L
|
||||
Komentarz
|
Całkiem odpowiedni stosunek magnezu do wapnia, duża ilość wodoro-węglanów
oraz magnezu.
|
Duża ilość potasu oraz wodoro-węglanów, wysoka zawartość sodu.
|
Idealny stosunek magnezu do wapnia, wysoka zawartość sodu.
|
Niska zawartość sodu oraz dość wysoka zawartość wodoro-węglanów.
|
Niska zawartość sodu oraz magnezu. Zły stosunek magnezu do wapnia.
|
Wysoka zawartość wodorowęglanów, zły stosunek magnezu do wapnia.
|
Podsumowanie testu wód wysokozmineralizowanych
Ponieważ wody wysokozmineralizowane powinniśmy spożywać w
przypadku zwiększonej potrzeby uzupełnienia minerałów, dlatego należy zwracać
uwagę na sporą zawartość w składzie wody magnezu, potasu oraz sodu. W tabeli
wysoką zawartość sodu zaznaczyłam na czerwono, ale dotyczy to tylko przypadku
gdy spożywamy daną wodę regularnie,
jeśli natomiast sytuacja dotyczy upałów czy zwiększonego wysiłku
fizycznego wysoka zawartość sodu będzie jak najbardziej pożądana. Pod względem
zawartości magnezu zdecydowanie najlepiej sprawdzi się Muszynianka oraz
Piwniczanka, natomiast Staropolanka ma wysoką zawartość potasu. Najwięcej sodu
znajdziemy w Piwniczance i Staropolance. Jeśli potrzebujemy wody bogatej w
minerały np. w wodorowęglany ale ubogiej w sód najlepiej sprawdzą się Skarb
Życia Muszyna oraz Cechini Muszyna. Jeśli chcemy uzupełnić dietę w wapń
powinniśmy sięgać po Staropolankę, Kryniczankę oraz Cechini Muszyna. Najwyższą
zawartość wodorowęglanów posiadają Kryniczanka, Staropolanka oraz Muszynianka
wspomogą układ trawienny. Należy pamiętać, jednak że takich wód nie należy
nadużywać, ponieważ mogą rozregulować prawidłową pracę układu trawiennego. W
przypadku wód wysokozmineralizowanych ciężko wybrać jednego faworyta, ponieważ
każda z tych wód będzie nieco lepsza w zależności od funkcji jaką ma spełniać.
Jak widzicie, każda woda jest inna, ma swoje zalety zarówno jak wady, dlatego w przypadku wody mineralnej należy pamiętać by przede wszystkim
pić ją regularnie oraz nie przywiązywać się do jednej marki i rotacyjnie
zmieniać wodę. Dzięki temu nasz organizm z pewnością wybierze sobie z danej
wody to co jest mu najbardziej potrzebne. A czy u Was woda jest głównym napojem? Na co zwracacie przede wszystkim uwagę przy zakupie wody? Macie swoją ulubioną markę?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz